• Enkel reseptbestilling
  • Fri frakt fra 349,-
  • Rask levering
Gå til innholdGå til kassen

Soppinfeksjon i underlivet er svært vanlig, og de fleste kvinner opplever å få underlivssopp en eller flere ganger i løpet av livet. Underlivssopp er ikke farlig, men kan være plagsomt og sjenerende, og kan effektivt behandles.

Hva er sopp i underlivet og hvor kommer den fra?

Soppinfeksjon i underlivet skyldes oppblomstring av gjærsoppen Candida albicans. Soppen er vanligvis ufarlig, og finnes naturlig på kroppen. Hvis bakteriefloraen i underlivet forstyrres, kan soppen i større grad formere seg og det kan oppstå en infeksjon.

Årsaker til underlivssopp

Det finnes flere ulike faktorer som kan påvirke bakteriefloraen i underlivet, og som kan forårsake soppinfeksjon. Hormonelle forandringer, som ved graviditet og bruk av hormonell prevensjon, visse sykdommer (diabetes, nedsatt immunforsvar) og legemidler (kortison, immundempende medisiner, antibiotika), kan gi økt risiko for utvikling av underlivssopp. I tillegg kan overdreven vasking av underlivet, og bruk av tettsittende klær som skaper "et varmt og fuktig klima" i intimområdet, forårsake soppinfeksjon.

Symptomer på soppinfeksjon

Det vanligste symptomet er tykk og hvit luktfri utflod (nesten som "cottage cheese"), men noen kan oppleve å få klar utflod ved soppinfeksjon. Andre typiske symptomer er kløe eller svie i skjeden. Slimhinnene er gjerne røde og såre, og området rundt skjeden kan også føles sårt. Noen opplever svie ved vannlating eller smerter ved samleie.

Behandling av sopp i underlivet

Ikke overdriv rensligheten, soppinfeksjonen kan ikke vaskes bort. Skyll kun med vann, eller bruk en mild intimolje/-såpe. Hvis du tidligere har hatt underlivssopp og fått diagnosen stilt av lege, kan du behandle deg selv med reseptfrie legemidler når du kjenner igjen symptomene. Hvis du er plaget med gjentatte soppinfeksjoner, eller ikke får effekt av behandlingen anbefaler vi at du kontaker lege.

Det er vanlig med lokalbehandling ved underlivssopp, i form av krem eller vagitorier (vaginale stikkpiller). Hvis du har soppinfeksjon både i og rundt skjeden anbefaler vi en kombinasjonsbehandling med krem og vagitorier, som finnes i kombinasjonspakker. Hvis lokalbehandling ikke er egnet eller ikke har effekt, kan man forsøke med en kapsel som svelges (enkeltdose).

Behandling under graviditet og amming

Vagitorier som inneholder klotrimazol (Canesten) er førstevalget ved behandling av soppinfeksjon hos gravide, eventuelt i kombinasjon med krem. Det er anbefalt å ikke bruke applikatoren som følger med vagitoriene, men å bruke fingrene ved innføring. Gravide kan bruke legemidler med ekonazol (Pevaryl) hvis klotrimazol (Canesten) ikke gir tilstrekkelig effekt. Gravide bør ikke bruke kapsler med flukonzaol (Diflucan), som svelges som enkeltdose, uten at det er avtalt med lege.

Ammende kan bruke lokalbehandling med klotrimazol (Canesten) eller ekonazol (Pevaryl) vagitorier, eventuelt i kombinasjon med krem. Kapsler med flukonazol (Diflucan), som svelges som enkeltdose, kan brukes av ammende hvis lokalbehandling ikke har tilstrekkelig effekt.

Soppinfeksjon eller bakteriell vaginose?

Både soppinfeksjon i underlivet og bakteriell vaginose kjennetegnes av en endring i utflod. Ved soppinfeksjon er utfloden som regel luktfri, men tykkere (cottage-cheese-liknende), og mange opplever kløe og svie. Ved bakteriell vaginose vil lukten være karakteristisk. Det er viktig å skille mellom disse to tilstandene, da de krever forskjellig behandling.

Tips for å forebygge irritasjon og kløe i underlivet

  • Bruk bind istedenfor tampong, og bytt truse oftere.
  • Ikke skyll skjeden, den renser seg selv.
  • Unngå tettsittende undertøy, stringtruser og trange bukser.
  • Bruk glidemidler ved samleie, for å unngå såre slimhinner.
  • Tørk deg alltid forfra og bakover etter toalettbesøk. Dette hindrer smitte av bakterier fra endetarmen til skjeden.
  • Melkesyreprodukter kan forsøkes, men har ikke dokumentert forebyggende effekt.

Når bør jeg gå til legen?

  • Hvis du opplever symptomer på soppinfeksjon i underlivet for første gang
  • Hvis soppinfeksjonen ikke blir bedre etter behandling med reseptfrie legemidler
  • Hvis du har hyppig tilbakevendende soppinfeksjoner
  • Hvis du har andre plager i underlivet, eller hvis du er usikker på om plagene skyldes soppinfeksjon
  • Hvis du er mann og får symptomer på soppinfeksjon

Kilder: Helsenorge, Felleskatalogen, Norsk Helseinformatikk, Trygg Mammamedisin, leverandørinformasjon

Oppdatert: juli 2023